Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Jasper Roberts - Blog

Sunday, September 7, 2014

CABARAN 30 HARI | DAY 7 : SEJAUH MANA PENDIDIKAN ITU PENTING BAGI ANDA


Assalammualaikum,,
Selamat berhujung minggu  semua.
ouh task dihari ke7, hari minggu.
mcm malas nk update blog arini.

Tapi kene merajinkan diri jugak demi menyahut cabaran 30 hari ni
(^_~)

SEJAUH MANA PENDIDIKAN ITU PENTING BAGI CIK IENA

Bagi cik iena  pendidikan tu sangat penting dalam kehidupan.
Tanpa pendidikan ni agak susah untuk kita mencari pekerjaan yang stabil untuk menyara diri sendiri dan keluarga.

Bagi cik iena yang lahir dari keluarga yang biasa2, pendidikan tu penting untuk cik iena bantu keluarga cik iena untuk hidup kearah yang lebih baek.

Secara jujurnya ada sedikit kekesalan pada diri cik iena sebab masa zaman sekolah dulu
cik iena tak belajar pandai pandai. Keputusan tak lah sehebat mana.
cik iena hanya sambung Diploma in science computer sahaja.

Masa zaman sekolah dulu cik iena agak nakal
Suka ponteng sekolah, panjat tembok sekolah haha
sangat nakal okeyh
nama je perempuan tapi ligat dekat sekolah.
bukan ligat ape, ligat ponteng sekolah.
Tapi keputusan SPM takde la terok.

ok2 saje cume tak la cemerlang sangat  haha

Cik iena minat sambung belajar dlm bidang fashion designer n dah dapat tawaran tetapi
malang nya ayah cik iena tidak merestui.

masa amek SPM pun siap amek extra subjek pendidikan seni sb mmg cita2 nak jadi fashion designer.
kelas cik iena x amek pendidikan seni
demi mengejar cita2 cik iena amek jugak subjek tu, belajar sndri je.
Tapi ayah tak restu wooooooo
sedih nyeeeee

Ayah yang uruskan semua cik iena kene belajar ape n kat mana
T____T

Tapi Alhamdulillah walaupun pilihan keluarga cik iena grad dgn cemerlang
3 pointer keatas

Dan cik iena pun berjaya untuk menjadi programmer seperti yang di impi2 kan oleh pelajar jurusan science computer (^_~)
Kebanyakan rakan2 kelas cik iena lepas grad tak jadi programmer.
Yang cik iena tau hanya 3 orang sahaja budak melayu sekelas dgn cik iena yang jadi programmer.
Lelaki dua orang , azman & Naz  & cik iena
Hah kat kelas dulu si azman ni lah saingan cik iena
hahaha bersaing dalam pelajaran xper kan

Walaupun pada asalnya cik iena tak minat bidang ni tapi disebabkan semangat yg kuat untuk belajar membantu keluarga merubah nasib hidup.
cik iena teruskan jua
(^_~)
lama2 jadi minat pulak.
hehe bidang yang direstu keluarga kan
(^_~)

Habis belajar cik iena terus bekerja
Bila da mula kerja tu nak sambung belajar mmg malas la cik iena nie
dah pegang duit kan, da dpt tlg familly

nanti kalau sambung belajar, sape nk tlg familly pulak
xpe la cik iena decide terus bekerja
Walaupun hanya pemegang diploma je

Alhamdulillah dapat kerja yg ok, cik iena pn kerja swasta.
Swasta dia lebih pentingkan pengalaman dr certificate
belajo tinggi tak de pengalaman pon susah jugak nak carik keje kalau dlm bidang cik iena ni la
 sebab programmer mmg perlukan pengalaman hehe

Tapi kalau nak masok gov agak ralat jugak la
kene pk banyak kali
gov akan tgk certificate , dia tak pandang pengalaman

Ramai jugak kawan2 bertanya kenapa taknak cuba gov.

bukan taknak, takde rezeki je
masa habis grad ade apply tp tak dapat.

Bile da tua2 ni apply dapat pulak tp almaklumlah gov tak pandang experience so berpikir banyak kali la
klu nk pindah yg pasti gaji lebih sikit dari sekarang
(^_~)

so cik iena decide maintain je la keje ngan swasta
hehe cari enchek somi keje gov je la nty (^_~)











okies
tatau nk tulis apa lagi



pstttttt : cik eina belajar dkat UTM Diploma In Science Computer

cik eina letak pic dgn familly tersayang je la yer
nak letak pic masa grad kat UTM skudai dlu tapi mcm tak sesuai
dulu cik iena jahil sikit
cik iena free hair
so mcm tak molek je letak pic free hair
(^_~)


.::CABARAN 30 HARI::.

















Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)
email : iena@ienaeliena.com

No comments:

Post a Comment

Facebook Comment