Tuesday, November 29, 2011

RESEPI KUIH LAPIS

Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang)1 cawan tepung beras

2 cawan santan sederhana pekat (caranya-campurkan 1 cawan santan pekat dengan 1 cawan air)

2 camb tepung gandum

2 camb tepung jagung

1/2 cawan gula pasir- boleh kurangkan 1 sudu besar jika ingin kurang manis

1/4 camt garam

sedikit pewarna merah dan perisa rosCara membuatnya:1. Panaskan pengukus dan sediakan loyang berukuran 7 inci. Masukkan santan ke dalam periuk. Panaskan sebentar biar jadi suam-suam kuku. Tutup api.2. Masukkan tepung beras, tepung gandum, tepung jagung, gula dan garam ke dalam mangkuk. Masukkan santan. Gaul rata hingga tidak berbintil.3. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. (adunan ini menghasilkan lebih kurang 600ml bater) bahagi kepada 300 ml +/- setiap satu. Warnakan satu bahagian dengan warna merah dan letakkan perisa ros.4. Masukkan loyang ke dalam kukusan. Tuang 100 ml adunan tanpa warna ke dalam loyang. Kukus selama 5 minit dengan api kuat. setelah lapisan pertama masak, tuang 100ml adunan merah. Kukus lagi. Ulang proses hingga habis 6 lapisan dengan diakhiri dengan lapisan merah. Tambah sedikit lagi pewarna merah untuk lapisan akhir agar warnanya lebih menyerlah.5. Setelah siap, sejukkan kuih lapis sebelum dipotong.

CREDIT TO

Ainol Dahlan


 

they scan-->save-->copy-->paste!!


they scan-->save-->copy-->paste!!
so, adults..behave urselves~

Pic Credit To Doodle Dakwah

 

Riak itu Syirik Kecil

Sekarang ramai yang bercakap bahwa FB pun boleh menjadi tempat untuk kita mengumpul dosa jika kita tidak menggunakannya dengan sebaik-baiknya..Kadang-kadang post kita pun sudah menampakkan riaknya. tapi kita tidak sedar.! kita tidak sedar kerana riak ini kecil sahaja tapi impaknya sangat besar..hingga terdapat hadith yang berbunyi:
"Sesungguhnya yang paling ditakutkan daripada apa yang aku takutkan menimpa kalian adalah asy syirkul ashghar (syirik kecil).

Sahabat bertanya: "Apakah dimaksudkan syirik kecil itu?

Baginda menjawab: Riak."

(Hadis riwayat Imam Ahmad dan Baihaqi)
semoga kita dijauhkan dari syirik kecil ini..amin..
Pic Credit To Doodle Dakwah 

kerana pulut santan binasa, kerana mulut badan binasa


kata org dulu2.."kerana pulut santan binasa, kerana mulut badan binasa"

Pic Credit To Doodle Dakwah 

Bila allah cepat memakbulkan doamu maka dia menyayangimu,bila allah lambat memakbulkan doamu maka dia ingin mengujimu


Allah bukan tidak menjawab segala doa, segala solat hajat, segala aduan, segala permintaan. Dia Maha Mendengar, dan tiada tempat pengaduan yang lebih baik daripada Dia. Tinggal, Dia itu juga bukan sekadar Maha Mendengar, bukan sekadar Maha Pemakbul Doa, tetapi Dia juga adalah Yang Maha Tahu Atas Segala-galanya. Dia Maha Tahu bilakah waktu yang sesuai untuk menjawab doa kita, untuk memakbulkan permintaan kita. Dia Maha Tahu kemampuan kita, sampai bilakah kita mampu bertahan. Dia Maha Tahu, apakah manfaatnya ujian yang Dia turunkan kepada kita.

Sebab itu, lihatlah firman-firmanNya berkenaan dengan ‘kelewatan’ pertolonganNya. Semua punya bonus.

“Adakah patut kamu menyangka bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum sampai kepada kamu (ujian dan cubaan) seperti yang telah berlaku kepada orang-orang yang terdahulu daripada kamu? Mereka telah ditimpa kepapaan (kemusnahan hartabenda) dan serangan penyakit, serta digoncangkan (oleh ancaman bahaya musuh), sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman yang ada bersamanya: Bilakah (datangnya) pertolongan Allah? Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat (asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh kepada ugama Allah).” Surah Al-Baqarah ayat 214.


Pic Credit To Doodle Dakwah 

Doa Buat Sahabat

" Tiada seorang Muslim pun yang berdoa untk saudaranya dari belakang, melainkan malaikat bkata kpdnya, 'Dan bg kamu sperti yg kamu pinta untk saudaramu' "
(Riwayat Muslim)


Pic Credit To Doodle Dakwah 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...