Grab The Promo
Grab The Promo
Grab The Promo
Showing posts with label my self. Show all posts
Showing posts with label my self. Show all posts

Behind The Scenes : Fashion Show Sentuhan Bussaina @ Sungei Wang Plaza 14 October 2014


Hai, Assalammualaikum,
Lama rasanya cik iena tak update blog. Okay ini cerita yang dah bertangguh.
Selasa yang lepas lepas, cik iena ada fashion show untuk butik Sentuhan Bussaina dimana fashion show tersebut telah diadakan di sungei wang plaza.

Fashion show ini berlansung pada waktu malam lebih kurang jam 8 malam.
Pada waktu kejadian cik iena tak sempat nak ambil gambar guna handphone sendiri.
Cik iena sibuk mencantiks kan diri dan mencantiks kan model laen.

Alkisahnya petang tu hujan lebat dan jalan jammed teruk, make up artist sampai lambat.
Maka ya cik iena make up sendiri dan bantu rakan2 yang lain untuk make up.


















Alhamdulillah walaupun make up artist sampai lewat, majlis tetap berjalan dengan lancar nya.
Berbekalkan barang make up cik iena yang tak seberapa ni telah me make up kan 10 org model.
Eh tapi bukan cik iena make up sorang,
Semua tolong menolong antara satu sama lain.
Ini lah kelebihan team kami (^_~)

Untuk yang nak jadi model diluar sana , anda perlu ada barang make up dan anda perlu ada basic make up untuk mengatasi masalah seperti ini berlaku. Sekiranya make up artist datang lambat atau tidak hadir. Sebarang kemungkinan akan berlaku tetapi majlis tetap perlu dijalankan seperti biasa.
"Nak ke korang catwalk tapi muka pucat takde make up, pasti taknak kan kan"
So korang perlu ada basic semua tu. Bukan mudah nak jadi Model okeyh .



Okies jom layan gambar yang cik iena ambil dari kawan2. Gambar dari photographer tak dapat semua lagi. Kalau dah dapat nanti cik iena update .

















Okies, setakat ini dulu ya
Pada yang berminat dengan baju butik sentuhan bussaina boleh lah dtg
No 2A, Jln. Selaseh 18
Tmn. Selaseh (fasa 2)
68100 Batu Caves, Selangor.








Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)
email : iena@ienaeliena.com

ouh sotong masak kicap terlebih halia (^_~)


Info : Halia merupakan minuman syurga.
Hari ni terngantuks lebey kot terletak halia yg bnyk dlm masak kicap sotong..Nyummy
sedap mmg sedap.Da cuci tgn pon bau masak kicap je tangan kan.
Pastu asyik sendawa je.. iena jarang sendawa or buang angin ikut mulut nie haha
penangan halia terlebey arini..akhirnya
kat opis pulak tu kan..hope xde yg dgr la
(^_~)
.haha
merasa la angin kua ikut mulot camne selalu maksue kene.
maksue iena tu selalu sangat angin kua ikot mulot..
lagi2 kalau ngurut org (^_~)
argh arghhh arghhh
haha
 
Naseb la enchek opismate tak complain masakan terlebey halia
(^_~)
 
cuci mate sket gambar makanan bawak bekal g opis arini
 
 

INFO : TAHUKAH ANDA HALIA MERUPAKAN MINUMAN SYURGA

Allah s.w.t berfirman, "Dan mereka dalam syurga itu, diberi minum sejenis minuman yang campurannya dari Zanjabil." (Surah Al-Insan : 17).
 
Cik iena suka letak halia dalam masakan tapi minum air halia sekali sekala ade la
okies da tau lepas nie mesti selalu amal kan yer cik iena
(^_~)

Jom Baca sedikit Info mengenai Halia

Halia mengandungi air, karbohidrat, serat, kalium, fosforus, kalsium, tenaga, protein, gentian, niasin, asid amino, gingerols, oleoresin, pati minyak, vitamin A, B dan C, lemak dan asid organik.

Ia dikatakan dapat merawat penyakit banyak angin dalam badan, sakit kepala, sistem pencernaan bermasalah, sakit jantung, muntah, cirit-birit, disentri, asma, sakit perut, reumatisme, pengaliran darah bermasalah, mati pucuk, lemah tenaga batin, keracunan udang, badan kesejukan, sakit pinggang, urat saraf lemah, mabuk kenderaan, batuk kering, kejang, buang air berlendir dan darah haid berbau hamis.

Halia ini bersifat panas jika kita amati dan juga lembap. Halia berupaya memanaskan tubuh, membantu proses pencernaan, melembutkan dinding perut, membuka hati yang tersumbat akibat hawa dingin dan lembap. Halia juga meningkatkan kekuatan seks dan mengatasi angin duduk yang berlaku pada usus dan perut.

Umumnya, halia amat baik untuk menstabilkan hati dan perut yang dimasuki angin. Halia yang di campur dengan dua sudu gula dan sedikit air panas berfungsi sebagai julap dan boleh membebaskan tubuh dari toksin yang berbahaya. Halia juga amat berkesan untuk melarutkan lendir dalam badan.



Halia juga meningkatkan pengeluaran sperma, menambah daya ingatan, dan membuang bau badan serta menolak bahaya makanan berat dan berangin keluar dari tubuh kita.

Selain itu terdapat lagi kelebihan halia yang kurang diberi perhatian oleh masyarakat kita khususnya:

1. Halia Mengekalkan Peredaran Darah Normal. 
Halia mengandungi kromium, magnesium dan zink yang boleh membantu untuk memperbaiki aliran darah, serta membantu mengelakkan kesejukan, demam dan peluh berlebihan.

2. Memulihkan Mabuk dalam Perjalanan dan Mabuk Pagi
Halia adalah penawar yang diketahui berkesan untuk loya yang dikaitkan dengan mabuk. Sebab yang tepat tidak diketahui, tetapi dalam kajian kadet tentera laut, mabuk laut akan berkurangan apabila diberi serbuk halia. 
Juga halia mengatasi kes mabuk pagi dan ketidakselesaan perut sebanyak 75 peratus.
  
3. Meningkatkan penyerapan nutrien dalam usus.
Ginger meningkatkan penyerapan dan merangsang nutrien penting dalam badan. Ia terjadi kerana halia meransang rembesan enzim gastrik dan enzimHal ini dengan merangsang perut dan rembesan enzim pankreas yang membantu penyerapan nutrien.

4. Pencegahan Demam dan Selesema. 
Halia telah digunakan beribu-ribu tahun sebagai rawatan semula jadi untuk demam dan selesema di seluruh Asia. Kajian di University of Maryland Medical Center mendapati, untuk merawat demam dan selesema di kalangan orang dewasa, rendam 2 sudu besar halia segar yang dicincang dalam air panas dan diminum dua hingga tiga kali sehari

5. Mengurangkan Ketidakselesaan Perut.
Halia sesuai dalam membantu pencernaan, seterusnya meningkatkan penyerapan makanan dan mengelakkan sakit perut. Halia dapat mengurangkan keradangan seperti juga aspirin dan ibuprofen

6. Mencegah Barah Usus. 
Satu kajian di University of Minnesota mendapati, halia boleh melambatkan pertumbuhan sel-sel kanser kolorektal/ usus.

7. Mengurangkan kesakitan dan keradangan. 
Halia mengandungi beberapa bahan-bahan anti-radang yang paling mujarab dan merupakan ubat penahan sakit semulajadi yang kuat.

8. Melawan Masalah Pernafasan yang biasa. 
Jika anda mengalami penyakit pernafasan biasa seperti batuk, halia membantu dalam mengembangkan paru-paru anda dan melonggarkan kahak kerana ia adalah ekspektoran semulajadi yang mencairkan dan membuang kahak. Dengan cara ini anda boleh dengan cepat pulih daripada kesukaran bernafas.

9. Rawatan Kanser ovari. 
Serbuk halia mendorong mematikan sel dalam sel-sel kanser ovari.

10. Menguatkan imuniti. 
Halia membantu meningkatkan sistem imun. Pengambilan sedikit halia sedikit sehari boleh membantu mengurangkan risiko strok dengan menghalang lemak melekat pada arteri. Ia juga mengurangkan jangkitan bakteria dalam perut, dan membantu melegakan batuk dan kegatalan tekak.


Halia boleh diproses untuk pengeluaran minyak dan hasil ekstrak. Bahan aktif dalam ekstrak halia inilah yang dikenali sebagai gingerols dan oleoresin. Minyak halia pula digunakan sebagai bahan perisa minuman buah-buahan, konfeksionari, kosmetik dan juga ubatan.


Sumber : kelebihan halia




Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)

Sila jgn potong queue

Tengah syok2 reply komen fb sambil tunggu teksi tetibe dgr org jerit. .cik iena pki earphone dgr lagu blh dgr jeritan org tu..betapa marahnya dia..
Tny org dpn knp dia jerit. .
Rupa2 nya sb laki cine sorang ni tak queue pon..terus g kt teksi bile teksi dtg..
Haha mau tak marah yg da queue lama nie..
Iena pon kat blakang2 lg nie
Da 15 minit cm tak gerak je..teksi cam xde je kt sini..
Satu..satu je dtg. .

Ouhh teksi dimanakah anda..

Ermm arini nk g bukit angkasa..umah member. .
Naek ler turun kt university pastu nk amek teksi..
Haha teksi plak cm tak bnyk..

Ermm penat berdiri da nie
Hihi berdiri. .queue for teksi sambil update blog via blogger apps..
Haha. .
Okies.. jgn leka sgt dgn phone cik iena..nty kene ragut bru tau..hihi

Nasi Ayam Madu (Teras Jernang,Bangi)


Selamat Tengah hari !!
korang makan ape tgh hari nie?
jom cuba Nasi Ayam Madu nie
Sedap tau..



Cik iena suka nasi ayam madu nie
adek cik iena yg bagi tahu kat sini nasi ayam madu nye sedap
so cik iena pun try lah
mmg sedap
(^_~)



Location : Teras Jernang Bangi

Jalan lama nak menghala ke   UKM bangi daripada Teras Jernang

Selamat Menjamu Selera  dari cik iena
(^_~)

Without make up
 hidung kemek,mata cepet hahaha
jubah fav cik iena from butik mama
(^_~) 







♥♥ Info Menarik ♥♥










Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)

Bloggers Hijabers Pilihan www.bicaramakdara.com



"Hari ini Mak Dara telah memilih blogger ayu lagi gorgeous iaitu IENA ELIENA sebagai Blogger Hijabers Pilihan Mak Dara. Kenapa Mak memilih Eina? Waduhhh sudah pasti kerana Eina Eliena seorang fashionista yang bijak bergaya dengan fesyen fesyen terkini walaupun dia berhijab..  Ok mari kita lihat fesyen yang digayakan oleh beliau jom",petikan dari blog www.bicaramakdara.com.


Wahh teruja cik iena bace (^_~)
kembang kempis kejap..
thanks mak dara
(^_~)

Cik iena da vote makdara dah..
kawan2 yg lain pon boleh vote mak dara juga utk kategori Nuffnang :: Fave Kay Poh


AND JANGAN LUPE VOTE CIK IENA UTK KATEGORI Nuffnang :: Blogger of The Year






Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)

Day 5: With 1Charity Volunteer & homeless + Street Feeding Video (3 Mei 2012)



Tanggal 3 Mei 2012,syukur alhamdulillah sekali lagi cik iena diberi kesihatan yang baik dan masa yg terluang untuk melibatkan diri dalam program pengagihan makanan buat gelandangan/homeless yang bertempat dimasjid jamek KL.

Pada awalnya kami ade hal tak dapat nak hadir.Berkat keizinan allah semua hal berjaya selesai awal dan kami dapat hadir di masjid jamek untuk sama2 bergotong royong menyediakan makanan buat gelandangan/homeless.

Seperti biasa diperkarangan masjis cik iena tak keluarkan kamera sebab bz buat kerja(^_~)
Malam tadi cik iena rase kembang kempis kejap bile Mummy pas budak2 yang baru first time dtg kt cik iena mintak cik iena tolong tunjukkan kt dorang ape perlu buat..
wahhh teruja !!!
Mekasih Mummy diatas kepercayaan mummy walaupun ini baru hari ke lima cik iena melibatkan diri.
Anda2 diluar sana jemput2 lah datang memberi sumbangan tenaga.Dont wory disini tiada "konsep pilih bulu" opss nie pepatah dari eja..
tu aweks sebelah cik iena..walaupun baru je kenal kami dah rapat okeyh(^_~)

Okies  pic yg ader

Nie menu kite
nasi gorang thai klu xsilap
pic kredit to 
kak irnie

Okies diperkarangan masjid jamek cik iena reord video gune hp jer
pada hari ini ade doktor volunteer dtg


Ade seorang homeless yg perlu dibawa ke hospital

Setelah selesai pengagihan makanan diperkarangan masjid jamek dan selesai mengemas.
Kami mula bergerak utk street feeding
Yeayyy midnite run
cik iena paling suka yg nie
banyak memberi keinsafan..
dapat tgk sendiri keadaan homeless nie
(T__T)


Street Feeding For Homeless 3 Mei 2012(Location 1)


opsss sila lajukan kedepan yer
abaikan kami yg berborak..
hihi cik iena xreti edit lorhhh




Street Feeding For Homeless 3 Mei 2012(Location 2)





Street Feeding For Homeless 3 Mei 2012(Location 3)





Okiesss selesai menghabiskan semua makanan..
kiter berjumpa pada hari jumaat pulak
hihi mlm nie lah tu
insyaallah cik iena akan hadirkan diri



ops menyempat je cik iena snap pic volunteer2 nie



Okiesss otw balik we all singgah down town cheras utk beli
light batton

kesian tgk budak2 naik motor tu ..
bahaya sangat dorang block jalan nk bg we all lalu tapi ade yg tak beri kerjasama ..tak berhentikan kereta
huh bahaya..
risau dibuat nye
so kami beli light batton nie supaya org awal lebih alert










ops beli satu je sb  da xde stock
next time dtg beli lagi
(^_~)






(^_~)
okies semua
daaaaaaa
jumpa malam nie
di masjid jamek KL utk program yg same
9.00PM

"Kami amat mengalu2kan kedatangan volunteer baru"







Entry Berkaitan :







Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)
Powered by Jasper Roberts - Blog

Archieve