Grab The Promo

Majlis Raja Sehari Mega 2014 - Dinner - eika & kecek

Pada hari kejadian saya d tugaskan untuk mekap eika, kazen saye untk majlis raja sehari mega 2014
Rushing giler time nie.Pagi smp ptg cik iena ade fashion show, habes fashion show terus ke pullman putrajaya utk mekap pengantin.
Ini lah hasil nye (^_~)




















pada keesokan hari plak blh view

Movie Preview with bloggers : Filem Animasi Super Squad


 
Best kan dapat tengok movie dlu sblm d publish kepada umum
Thanks bro framestone sb invite cik iena utk movie preview supersquad nie
Ini merupakan kali pertama cik iena bertemu dengan blogger2.
Masa hari kejadian, ramai yg cik iena tak kenal sebab cik iena da kurang aktif ber blogging ni.
So cik iena mintak maaf kalau cik iena tak tegur korang.
Nampak cam sombong ke..
hihi cik iena tak sombong pon cume segan sikit la plus time tu tak berapa nak sihat
sebab da janji kene la dtg kan kan 
haha naseb la muka pucat boleh tutup dengan mekap
hah tempek mekap tebal2
Insya Allah next time tak segan dah (^_~)
 
Wokiess kasi citer siket je, Filem ini merupakan Filem animasi aksi dan komedi
Yg mengisahkan semangat setiakawan, ketabahan dan kecekalan sekumpulan 5 adiwira muda dlm mempertahankan negara dan planet bumi (^_~)
 
itu secara ringkas nye la
klu story panjang2 nty korang tak g tgk plak kan
filem ini bakal d tayangkan kpd umum pada
5 jun 2014
Kepada anda2 diluar sana yg ade anak2 kecik, adik2 moh ler kiter tengok ramai2.
Filem ini memang sangat sesuai  bagi mereka yang sudah berkeluarga sebab terdapat banyak mesej ditonjolkan dalam filem animasi ni.
Sempena cuti sekolah ni moh ler kiter tgk citer ni eyh.
haha nk citer ape lg erk
lame da tak menulis kt blog
da bersawang nie
arini pon demam tak kebah lagi
tp tgk kwn2 blogger dh update blog
paksa diri la update siket huhu
dh tatau nk story ape
hihi jom layan pic pd hari kejadian je la haha

diantara blogger2 yg hadir (^_~)
meriah kan :)

Cik iena & maskot supersquad- elly
haha bro framestone kate cik iena dah macam maskod supersquad dah
(^_~)
cik iena & danny 
cik iena & my bff

with danny & elly
peace yoooo
with bro framestone
mekasih invite cik iena

ber selfie dgn bro & adek cik iena




pic credit to
Bro Fram├ęstone

 okies tatau nk tulis ape da..
nk smbg kerja hihi
Jom terjah blog post dr blogger2 yg lain
 
http://www.broframestone.com/2014/05/movie-day-out-animasi-supersquad-meriah/
http://fanacheksaat.blogspot.com/2014/05/bloggers-movie-day-out-super-squad.html 
http://www.ezadskytech.com/2014/05/filem-animasi-super-squad.html 
http://www.nazlee.com/2014/05/aktiviti-semalam-di-ecurve-bersama.html
http://darihati-yatiefizzy.blogspot.com/2014/05/event-blogger-movie-day-out-preview.html
 
 






Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)

Merajinkan diri menjahit tempahan jait manik dr member

Wokies cik iena da nk sebulan kot tak jahit2 lg..
Sila rajin kan diri jahit okeyh
Raye cine nie member nak guna baju..
Ouhh idea idea plz come to mama
Haha

Update via blogger droid

ouh sotong masak kicap terlebih halia (^_~)


Info : Halia merupakan minuman syurga.
Hari ni terngantuks lebey kot terletak halia yg bnyk dlm masak kicap sotong..Nyummy
sedap mmg sedap.Da cuci tgn pon bau masak kicap je tangan kan.
Pastu asyik sendawa je.. iena jarang sendawa or buang angin ikut mulut nie haha
penangan halia terlebey arini..akhirnya
kat opis pulak tu kan..hope xde yg dgr la
(^_~)
.haha
merasa la angin kua ikut mulot camne selalu maksue kene.
maksue iena tu selalu sangat angin kua ikot mulot..
lagi2 kalau ngurut org (^_~)
argh arghhh arghhh
haha
 
Naseb la enchek opismate tak complain masakan terlebey halia
(^_~)
 
cuci mate sket gambar makanan bawak bekal g opis arini
 
 

INFO : TAHUKAH ANDA HALIA MERUPAKAN MINUMAN SYURGA

Allah s.w.t berfirman, "Dan mereka dalam syurga itu, diberi minum sejenis minuman yang campurannya dari Zanjabil." (Surah Al-Insan : 17).
 
Cik iena suka letak halia dalam masakan tapi minum air halia sekali sekala ade la
okies da tau lepas nie mesti selalu amal kan yer cik iena
(^_~)

Jom Baca sedikit Info mengenai Halia

Halia mengandungi air, karbohidrat, serat, kalium, fosforus, kalsium, tenaga, protein, gentian, niasin, asid amino, gingerols, oleoresin, pati minyak, vitamin A, B dan C, lemak dan asid organik.

Ia dikatakan dapat merawat penyakit banyak angin dalam badan, sakit kepala, sistem pencernaan bermasalah, sakit jantung, muntah, cirit-birit, disentri, asma, sakit perut, reumatisme, pengaliran darah bermasalah, mati pucuk, lemah tenaga batin, keracunan udang, badan kesejukan, sakit pinggang, urat saraf lemah, mabuk kenderaan, batuk kering, kejang, buang air berlendir dan darah haid berbau hamis.

Halia ini bersifat panas jika kita amati dan juga lembap. Halia berupaya memanaskan tubuh, membantu proses pencernaan, melembutkan dinding perut, membuka hati yang tersumbat akibat hawa dingin dan lembap. Halia juga meningkatkan kekuatan seks dan mengatasi angin duduk yang berlaku pada usus dan perut.

Umumnya, halia amat baik untuk menstabilkan hati dan perut yang dimasuki angin. Halia yang di campur dengan dua sudu gula dan sedikit air panas berfungsi sebagai julap dan boleh membebaskan tubuh dari toksin yang berbahaya. Halia juga amat berkesan untuk melarutkan lendir dalam badan.



Halia juga meningkatkan pengeluaran sperma, menambah daya ingatan, dan membuang bau badan serta menolak bahaya makanan berat dan berangin keluar dari tubuh kita.

Selain itu terdapat lagi kelebihan halia yang kurang diberi perhatian oleh masyarakat kita khususnya:

1. Halia Mengekalkan Peredaran Darah Normal. 
Halia mengandungi kromium, magnesium dan zink yang boleh membantu untuk memperbaiki aliran darah, serta membantu mengelakkan kesejukan, demam dan peluh berlebihan.

2. Memulihkan Mabuk dalam Perjalanan dan Mabuk Pagi
Halia adalah penawar yang diketahui berkesan untuk loya yang dikaitkan dengan mabuk. Sebab yang tepat tidak diketahui, tetapi dalam kajian kadet tentera laut, mabuk laut akan berkurangan apabila diberi serbuk halia. 
Juga halia mengatasi kes mabuk pagi dan ketidakselesaan perut sebanyak 75 peratus.
  
3. Meningkatkan penyerapan nutrien dalam usus.
Ginger meningkatkan penyerapan dan merangsang nutrien penting dalam badan. Ia terjadi kerana halia meransang rembesan enzim gastrik dan enzimHal ini dengan merangsang perut dan rembesan enzim pankreas yang membantu penyerapan nutrien.

4. Pencegahan Demam dan Selesema. 
Halia telah digunakan beribu-ribu tahun sebagai rawatan semula jadi untuk demam dan selesema di seluruh Asia. Kajian di University of Maryland Medical Center mendapati, untuk merawat demam dan selesema di kalangan orang dewasa, rendam 2 sudu besar halia segar yang dicincang dalam air panas dan diminum dua hingga tiga kali sehari

5. Mengurangkan Ketidakselesaan Perut.
Halia sesuai dalam membantu pencernaan, seterusnya meningkatkan penyerapan makanan dan mengelakkan sakit perut. Halia dapat mengurangkan keradangan seperti juga aspirin dan ibuprofen

6. Mencegah Barah Usus. 
Satu kajian di University of Minnesota mendapati, halia boleh melambatkan pertumbuhan sel-sel kanser kolorektal/ usus.

7. Mengurangkan kesakitan dan keradangan. 
Halia mengandungi beberapa bahan-bahan anti-radang yang paling mujarab dan merupakan ubat penahan sakit semulajadi yang kuat.

8. Melawan Masalah Pernafasan yang biasa. 
Jika anda mengalami penyakit pernafasan biasa seperti batuk, halia membantu dalam mengembangkan paru-paru anda dan melonggarkan kahak kerana ia adalah ekspektoran semulajadi yang mencairkan dan membuang kahak. Dengan cara ini anda boleh dengan cepat pulih daripada kesukaran bernafas.

9. Rawatan Kanser ovari. 
Serbuk halia mendorong mematikan sel dalam sel-sel kanser ovari.

10. Menguatkan imuniti. 
Halia membantu meningkatkan sistem imun. Pengambilan sedikit halia sedikit sehari boleh membantu mengurangkan risiko strok dengan menghalang lemak melekat pada arteri. Ia juga mengurangkan jangkitan bakteria dalam perut, dan membantu melegakan batuk dan kegatalan tekak.


Halia boleh diproses untuk pengeluaran minyak dan hasil ekstrak. Bahan aktif dalam ekstrak halia inilah yang dikenali sebagai gingerols dan oleoresin. Minyak halia pula digunakan sebagai bahan perisa minuman buah-buahan, konfeksionari, kosmetik dan juga ubatan.


Sumber : kelebihan halia




Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)

Company Dinner 2013


Tahun nie company dinner buat bese2 je sb company trip da buat ke korea.
Alhamdulillah dpt mkn best jugak kn..hihi budak office ckp
 "last year from 5 star hotel downgred to 5 star pasar"
this year company dinner buat dkat citarasa steamboat NSK kuchai lama
ok lah tu bersyukur sangat2..
daripada takde kan..
Lagipun company trip dah ke korea 5 hari
yang penting company trip tu tempat yg best2 sb company trip berhari2
dinner semalam je hihi

last year our company dinner dkt jww mariot hotel tapi company trip phuket je
ok la tu this year korea..

yeahh next year ??
hopefully Japan
hahaha
berangan betol
(^_~)

okies jom layan pic
ni dr kamera note 2 iena je
pic ramai2 x amek pon
tgu official photog upload 
(^_~)

 


























okies
abes da pic

Thanks boss (^_~)






Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)
Powered by Jasper Roberts - Blog

Archieve